Non-Zelfbewoningsclausule
Wat is dat en waar moet je rekening mee houden?

Wanneer

niet-zelfbewoningsclausule?

Een niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereenkomst komt steeds vaker voor. Waar wordt zo’n clausule voor gebruikt en waar moet u op letten?

Wat is een ‘niet-zelfbewoningsclausule’?


In een koopovereenkomst moet een verkoper veel verklaren over het desbetreffende pand en de eigenschappen die dat pand bezit, bijvoorbeeld over de (bouwkundige) eigenschappen die van belang zijn voor de koper. Het maakt daarbij veel uit of de verkoper wel of niet in het pand heeft gewoond.

Waarom? 

Als een verkoper niet in het pand heeft gewoond, heeft hij ook geen wetenschap van eventuele gebreken aan dat pand. Hij zal vaak niet goed weten hoe de staat van het pand is. Daarom wordt er in zo’n geval vaak een clausule in de koopovereenkomst opgenomen waarbij aan de koper wordt medegedeeld dat de verkoper niet op de hoogte is van alle eigenschappen van de woning alsof men er zelf zou hebben gewoond.

Wanneer? 

De overheid verplicht woningcorporaties om huurwoningen te verkopen. Zij gebruiken deze clausule dan ook vaak, maar ook opkopers van woningen en beleggers gebruiken deze clausule vaak.

Wat zijn de gevolgen? Als er een niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereenkomst is opgenomen, heeft de koper een verzwaarde onderzoeksplicht. Hij mag er niet van uitgaan dat er geen gebreken aan de woning kleven. Hij moet op zijn hoede zijn voor gebreken en daarom is het verstandig gedegen onderzoek te doen naar de staat van de woning. De verkoper kan immers niet uit eigen wetenschap iets verklaren en er zal dus minder snel gesteld kunnen worden dat de verkoper over bepaalde informatie had kunnen beschikken, maar deze bij verkoop heeft verzwegen.

Op onderzoek uit. 

Vertel uw cliënt/koper welke gevolgen een niet-zelfbewoningsclausule kan hebben. Adviseer de koper een bouwkundig onderzoek te laten doen. Zonder zo’n onderzoek kan de verkoper immers vaak met succes een beroep doen op de niet-zelfbewoningsclausule.

Leg de koper uit wat de niet-zelfbewoningsclausule inhoudt en wijs op de verzwaarde onderzoeksplicht en het risico dat de verkoper vrijuit gaat bij gebreken.

Hoe luidt zo'n clausule?

 “Koper is geattendeerd op het feit dat verkoper het verkochte niet zelf heeft gebruikt/bewoond en dat hij derhalve koper niet heeft kunnen informeren over eigenschappen van c.q. gebreken aan het verkochte, waarvan hij op de hoogte zou zijn geweest als hij het verkochte zelf feitelijk had gebruikt. In dit kader zijn partijen uitdrukkelijk overeengekomen dat dergelijke eigenschappen c.q. gebreken voor risico en rekening van koper komen en dat bij de vaststelling van de koopsom hiermee rekening is gehouden.”


Wil je meer weten hoe wij jou als verkoper beschermen bij de verkoop van je woning?

Maak dan binnen 20 seconden een afspraak voor een gratis waardebepaling.

We komen dan snel bij je langs.






Share by: