In onze Blog berichten geven wij juridische info, tips, voorbeelden of juist een uitleg over allerhande kwesties op de woningmarkt.

Stelt u zich vragen als 'Wat is dat?' of 'Waar moet je rekening mee houden' of 'Hoe werkt....?', dan bent u hier aan het juiste adres.

Non-Zelfbewoningsclausule

Wat is dat en waar moet je rekening mee houden?

Niet zelf bewoning

Wanneer niet-zelfbewoningsclausule?

Een niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereenkomst komt steeds vaker voor. Waar wordt zo’n clausule voor gebruikt en waar moet u op letten?

Wat is een ‘niet-zelfbewoningsclausule’?

 

In een koopovereenkomst moet een verkoper veel verklaren over het desbetreffende pand en de eigenschappen die dat pand bezit, bijvoorbeeld over de (bouwkundige) eigenschappen die van belang zijn voor de koper. Het maakt daarbij veel uit of de verkoper wel of niet in het pand heeft gewoond.

Waarom? 

Als een verkoper niet in het pand heeft gewoond, heeft hij ook geen wetenschap van eventuele gebreken aan dat pand. Hij zal vaak niet goed weten hoe de staat van het pand is. Daarom wordt er in zo’n geval vaak een clausule in de koopovereenkomst opgenomen waarbij aan de koper wordt medegedeeld dat de verkoper niet op de hoogte is van alle eigenschappen van de woning alsof men er zelf zou hebben gewoond.

Wanneer? 

De overheid verplicht woningcorporaties om huurwoningen te verkopen. Zij gebruiken deze clausule dan ook vaak, maar ook opkopers van woningen en beleggers gebruiken deze clausule vaak.

Wat zijn de gevolgen? Als er een niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereenkomst is opgenomen, heeft de koper een verzwaarde onderzoeksplicht. Hij mag er niet van uitgaan dat er geen gebreken aan de woning kleven. Hij moet op zijn hoede zijn voor gebreken en daarom is het verstandig gedegen onderzoek te doen naar de staat van de woning. De verkoper kan immers niet uit eigen wetenschap iets verklaren en er zal dus minder snel gesteld kunnen worden dat de verkoper over bepaalde informatie had kunnen beschikken, maar deze bij verkoop heeft verzwegen.

Op onderzoek uit. 

Vertel uw cliënt/koper welke gevolgen een niet-zelfbewoningsclausule kan hebben. Adviseer de koper een bouwkundig onderzoek te laten doen. Zonder zo’n onderzoek kan de verkoper immers vaak met succes een beroep doen op de niet-zelfbewoningsclausule.

Leg de koper uit wat de niet-zelfbewoningsclausule inhoudt en wijs op de verzwaarde onderzoeksplicht en het risico dat de verkoper vrijuit gaat bij gebreken.

Hoe luidt zo'n clausule?

 “Koper is geattendeerd op het feit dat verkoper het verkochte niet zelf heeft gebruikt/bewoond en dat hij derhalve koper niet heeft kunnen informeren over eigenschappen van c.q. gebreken aan het verkochte, waarvan hij op de hoogte zou zijn geweest als hij het verkochte zelf feitelijk had gebruikt. In dit kader zijn partijen uitdrukkelijk overeengekomen dat dergelijke eigenschappen c.q. gebreken voor risico en rekening van koper komen en dat bij de vaststelling van de koopsom hiermee rekening is gehouden.”

We hebben nog iets dat je misschien wel wilt weten

Hoe simpel anders denken Meer Geld Oplevert......

Opeens hadden we het gevonden!

Tijdens één van onze maandelijks teamvergaderingen waren we weer eens op zoek naar een systeem waarmee we meer geld konden halen uit de verkoop van jouw huis in Susteren. 

Wat is nu de grote truc om te zorgen dat een huis gewoon meer oplevert?

Zo stelden wij ons telkenmale de vraag. 

Al jaren buigen marketing-experts zich over deze vraag en het hield ons ook inmiddels al jaren bezig.

En..., deze keer vonden we het antwoord. Door eerst heel eenvoudig anders te denken.

Dat werd de basis voor onze BestSeller Methode.

Het begint allemaal met het stellen van de juiste vraag.

Wil jij weten wat die vraag is?

Maak dan snel een afspraak voor een Gratis Waardebepaling van jouw huis en misschien krijg jij ook wel tot 18.000 euro meer voor je woning. 

Experts in 046 | 0475 en Duitsland

© 2018 copyright Quaden Makelaars by Leon

046 - 30 200 30  |  info@quadenmakelaars.nl