Beslaglegging op een woning

Leon Quaden • jan. 01, 2023

Beslaglegging op een woning

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.


INHOUD

  • Beslaglegging
  • Beslaglegging in de vorm van executoriaal beslag
  • Beslaglegging in de vorm van conservatoir beslag
  • Beslaglegging onder derden
  • Beperkingen
  • Beslaglegging – Conclusie
  • BESLAGLEGGING OP EEN WONING


Wanneer iemand niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen die verplichtingen worden afgedwongen. Dit kan uiteindelijk leiden tot beslaglegging in een of meerdere vormen.
In dit artikel zal worden beschreven welke soorten beslaglegging de Nederlandse wet kent en hoe die soorten beslaglegging precies werken. Het gaat in dit artikel enkel om de civielrechtelijke beslaglegging.


Beslaglegging

Zodra er wordt gesproken over beslaglegging, denken velen direct aan deurwaarders die binnenvallen en tv’s meenemen. Tot op zekere hoogte zit daar een kern van waarheid in, maar er zit meer achter de beslaglegging.

Zo is er voor een beslaglegging toestemming van de rechter nodig (op enkele uitzonderingen na). Een incassobureau geeft vaak wel de indruk dat ze zonder meer beslag kunnen leggen, maar dat is niet het geval. Een rechter én een gerechtsdeurwaarder zijn nodig om de beslaglegging een feit te laten zijn (zoals gezegd, op enkele uitzonderingen na, zoals hypotheekhouders (vaak de bank) welke vaak beslag leggen op de woning , en de fiscus (belastingdienst)).

Beslaglegging kent twee vormen: executoriaal beslag en conservatoir beslag. Executoriaal beslag is de beslaglegging zoals men die kent: er worden goederen of gelden in beslag genomen zodat de schuldeiser daarmee zijn vorderingen kan voldoen. Conservatoir beslag is een bewarende beslaglegging, een snelle procedure waarmee wordt voorkomen dat een schuldenaar zijn goederen kwijtmaakt (wegschenkt of voor weinig verkoopt), voordat executoriaal beslag gelegd kan worden.


Beslaglegging in de vorm van executoriaal beslag

Executoriaal beslag is, zoals hierboven is uitgelegd, beslaglegging met als doel het voldoen van de vorderingen van de schuldeiser. Voordat er executoriaal beslag kan worden gelegd, zal er meestal eerst een toewijzende uitspraak van een rechter moeten zijn geweest. In sommige gevallen is deze uitspraak niet nodig en is beslaglegging direct mogelijk.

Nadat de uitspraak die beslaglegging toewijst is gedaan, kan de schuldeiser met de uitspraak naar een deurwaarder. De deurwaarder brengt daarna een zogenaamd ‘exploot’ uit aan de schuldenaar waarin wordt aangegeven dat hij beslaglegging kan verwachten als hij niet binnen twee dagen zelf voldoet aan het vonnis van de rechter.

Wordt er niet voldaan aan die vordering, dan vindt er daadwerkelijk executoriaal beslag plaats. De zaken die in beslag zijn genomen bij de beslaglegging worden daarna aan de schuldenaar teruggegeven (wanneer dit zijn goederen waren) of worden door middel van een openbare verkoop verkocht.

Meer informatie over dit soort beslaglegging kunt u vinden in het artikel over executoriaal beslag.


Beslaglegging in de vorm van conservatoir beslag

Wanneer een schuldeiser zijn rechten te gelden wil maken door middel van beslaglegging, zal hij executoriaal beslag moeten leggen. Hij moet dus naar de rechter, een procedure die tijd kost. Voordat de executoriale beslaglegging daadwerkelijk een feit is, kan de schuldenaar de gelden bijvoorbeeld al hebben weggesluisd. Om dat tegen te gaan is er ook een vorm van ‘bewarende’ beslaglegging, conservatoir beslag.

Conservatoir beslag kan worden gelegd door het indienen van een verzoekschrift bij de voorzieningenrechter. Die doet oppervlakkig onderzoek en kan de beslaglegging dan toewijzen. Hij hoort de schuldenaar niet, zou hij dat doen, dan heeft de schuldenaar tijd om de goederen of gelden weg te sluizen. Wanneer de bewarende beslaglegging is toegekend mag de schuldenaar de goederen niet meer wegmaken.

Na het conservatoir beslag, moet de schuldeiser een procedure opstarten om executoriaal beslag te leggen. Wordt dat niet gedaan, dan vervalt het executoriaal beslag. Wordt dat wel gedaan, dan blijft de beslaglegging lopen tot het vonnis en wordt het bij een toewijzend vonnis omgezet in een executoriale titel waarmee executoriaal beslag kan worden gelegd.

Meer informatie over dit soort beslaglegging kunt u vinden in het artikel over conservatoir beslag.


Beslaglegging onder derden

Het is ook mogelijk om beslaglegging onder derden te leggen, ook ‘derdenbeslag’ genoemd. Dat houdt in dat goederen of gelden die derden beheren onder de beslaglegging vallen. Dit kan zowel met executoriaal beslag als met conservatoir beslag. Er dient in dergelijke gevallen vaak rekening te worden gehouden met een beslagvrije voet wanneer het gaat om periodieke uitkeringen.

Vaak wordt beslaglegging onder derden bij de bank gelegd, aangezien daar vaak gelden op een rekening staan. Ook beslaglegging bij de werkgever komt vaak voor, aangezien de werknemer een vordering tot loon op de werkgever heeft.

Meer informatie hierover kunt u vinden in het artikel over derdenbeslag.


Beperkingen

Bij beslaglegging moet rekening worden gehouden met een aantal beperkingen. Essentiële zaken voor de schuldenaar om in het eigen bestaan te voorzien mogen niet in beslag worden genomen.

Het gaat dan om onder meer bed en beddengoed, kleren, voorraden van voedsel en drank voor één maand en in het geval van werklui: gereedschappen die tot hun persoonlijk bedrijf behoren. Ook voor boeken, gereedschappen en onderwijsmaterialen gelden afwijkende regels voor beslaglegging.


Beslaglegging – Conclusie

Beslaglegging is een middel dat een schuldeiser heeft om een schuldenaar mee te dwingen zijn verplichtingen na te komen. Bij beslaglegging moet meestal een rechter akkoord geven, of het nu executoriaal beslag of conservatoir beslag betreft. Daarnaast moet rekening worden gehouden met een beslagvrije voet in sommige gevallen.

Wanneer u wilt onderzoeken of beslaglegging een mogelijkheid is voor uw vordering, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Dat geldt ook voor wanneer u de schuldenaar bent en er beslag is gelegd of wanneer beslaglegging dreigt. Win het juridisch advies zo snel mogelijk in, hoe eerder, hoe groter de kans dat de kwestie tot een goed einde kan worden gebracht.


BESLAGLEGGING OP EEN WONING, wat moet je weten?

Beslag op woning controleren. Controleer eventuele beslagleggingen met hypotheekinformatie

Wilt u weten of er beslag op een woning is gelegd? Beslag wordt gelegd als de verkoper schulden heeft. Is beslag op een woning bij het Kadaster ingeschreven, dan staat dit vermeld in de hypotheekinformatie. Omdat een beslag van invloed kan zijn op de waarde van de woning, is het goed dit te weten voordat u een bod gaat uitbrengen.


Notaris doet onderzoek

Bij de koop van een woning doet de notaris voor de overdracht onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Hij kijkt bijvoorbeeld of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt.

Als u of de notaris het voorlopige koopcontract laat inschrijven bij het Kadaster wordt u beschermd tegen beslaglegging op de woning. De woning kan dan namelijk niet zonder meer aan u als koper worden overgedragen. 


Hoeveel tijd zit er tussen en inschrijving en de vermelding van een beslag?

Een beslag dat tussen 09.00 uur en 15.00 uur voor inschrijving bij ons wordt aangeboden, is binnen 2 uren zichtbaar in de hypotheekinformatie. Gebeurt dit na 15.00 uur? Dan is het geregistreerde beslag uiterlijk 9.00 uur de volgende ochtend zichtbaar in de hypotheekinformatie.


Hoe kunt u zich beschermen tegen beslaglegging als u een woning koopt?

Als u de notaris het voorlopige koopcontract laat inschrijven bij het Kadaster, wordt u onder meer beschermd tegen latere beslaglegging op de gekochte woning. De woning kan dan namelijk aan u als koper worden overgedragen zonder nadelige gevolgen voor u. Dit wordt Vormerkung (uit het Duits) genoemd.

--------------------------



Je ziet dat een huis kopen of verkopen niet altijd makkelijk is.

Wil jij je huis verkopen en heb je beslag op je woning liggen? Vaak zijn er mogelijkheden om toch te verkopen door bijvoorbeeld in overleg te treden met de beslaglegger. Dit lukt een stuk makkelijker als de makelaar dat voor je doet. De beslaglegger ziet immers graag dat de verkoop professioneel wordt begeleidt.

De beslaglegger heeft immers belang bij een goede verkoopopbrengst van de woning zodat hij zijn vordering eventueel kan innen.


Het kan ook zijn dat een beslaglegger onnodig de verkoop bezwaart door zijn beslag. Indien een woning bijvoorbeeld gedwongen moet worden verkocht omdat er beslag ligt kan dat een dergelijk groot waarde verminderend effect hebben dat een beslaglegger "gedwongen" kan worden om mee te werken aan een verkoop c.q. het opheffen van zijn beslag. Zeker als er meerdere beslagleggers zijn waardoor het beslag van een willekeurige beslaglegger nadelig kan uitwerken voor een beslaglegger met bijvoorbeeld voorrang.


Wil je hulp hebben met het verkopen van je huis en ben je na het lezen van dit alles toch aan het twijfelen of je niet beter een makelaar kunt inschakelen?

Dat snappen we. Het kan je immers meer opleveren dan het je kost en je hebt een stuk minder kopzorgen.

Bij onroerend goed geldt immers 'kleine fout, grote gevolgen'.


Bel ons gerust of vraag hier je gratis waardebepaling aan en we komen snel langs om alles eens samen te bespreken. Het verplicht tot niets. Je wordt er alleen maar wijzer van.


Wil je alvast weten wat een makelaar zo ongeveer kost?

https://www.quadenmakelaars.nl/wat-kost-een-makelaar


Misschien heb je juist wel hulp nodig bij het aankopen van een huis en vind je dat gevaarlijk om alleen te doen. Terecht denken wij. Zoals je hierboven leest kan er immers van alles spelen bij de verkoop van een huis en als je pech hebt dan kom je al snel in grote ellende terecht.


Ook dan kun je bij ons terecht. Je hebt niet gelijk een dure aankoopmakelaar nodig hoor. Kijk maar eens op deze pagina waar wij je meer vertellen over de Gratis Aankoopcoach.


door Leon Quaden 24 mrt., 2024
NVM OPEN HUIZEN DAG ZATERDAG 26 APRIL 2024
door Leon Quaden 07 dec., 2023
Falligkeitsmitteilung
door Leon Quaden 04 dec., 2023
Vererbung und Haus.
door Leon Quaden 20 nov., 2023
Hoe hoog zijn de kosten koper in Duitsland?
door Leon Quaden 18 nov., 2023
Wat moet ik doen als ik in Duitsland wil bouwen?
door Leon Quaden 18 nov., 2023
Wat zijn de regels als je een overkapping aan je Duitse huis wilt bouwen?
door Leon Quaden 18 nov., 2023
Wonen IN Duitsland
door Leon Quaden 05 nov., 2023
Hoe krijg ik een starterslening in de gemeente Brussum en waar moet ik aan voldoen?
door Leon Quaden 24 okt., 2023
Hoe krijg ik een starterslening in de gemeente Stein en waar moet ik aan voldoen?
door Leon Quaden 24 okt., 2023
Hoe krijg je een starterslening?
Meer posts
Share by: