Het koopcontract opstellen. Waar moet je op letten? een Mini-blog

Leon Quaden • apr. 24, 2023

Hoe maak ik een koopcontract?

Het koopcontract: waar moet je op letten?


Zorg ervoor dat het koopcontract duidelijk en volledig is. Het moet alle belangrijke details van de verkoop bevatten, inclusief de prijs, betalingstermijnen, ontbindende voorwaarden.


Bij het opstellen van een koopcontract is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

1.    Lees het contract goed door en zorg dat alle afspraken en voorwaarden duidelijk zijn omschreven.

2.    Zorg dat eventuele clausules, zoals de ouderdomsclausule, asbestclausule of niet-zelfbewoningsclausule, goed worden besproken en begrepen.

3.    Maak afspraken over de ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld in het geval dat de financiering niet rondkomt.

4.    Zorg dat de leveringsdatum duidelijk is vastgesteld.

5.    Maak afspraken over de boeteclausule, indien een van de partijen zich niet aan de afspraken houdt.

6.    Houd rekening met eventuele kosten, zoals overdrachtsbelasting, makelaarskosten en notariskosten.

7.    Laat het koopcontract altijd nakijken door een expert, bijvoorbeeld een notaris of een jurist, om er zeker van te zijn dat alles juridisch correct is en jouw belangen worden beschermd.


Het is belangrijk om het koopcontract zorgvuldig op te stellen, zodat beide partijen duidelijkheid hebben over de afspraken en er geen onverwachte verrassingen ontstaan. Laat je daarom goed adviseren en informeren

voordat je een koopcontract ondertekent. Let ook erg goed op de ontbindende voorwaarden. Laat je niet in de luren leggen door een koper. Soms vraagt een koper alleen om een financieringsvoorbehoud en niet om een voorbehoud verkoop eigen woning. Toch kan de bank een hypotheek afwijzen omdat de eigen

woning van koper niet is verkocht. Een slimme koper stopt zo twee ontbindende voorwaarden in één.

 

Er zijn overigens verschillende ontbindende voorwaarden die je in een koopcontract kunt opnemen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:


  • Financieringsvoorbehoud: Hierbij wordt de koop ontbonden als de koper geen hypotheek kan krijgen voor de aankoop van de woning.
  • Voorbehoud van bouwkundige keuring: Hierbij wordt de koop ontbonden als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er ernstige gebreken aan de woning zijn.
  • Voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Hierbij wordt de koop ontbonden als de koper geen NHG kan krijgen voor de hypotheek.
  • Voorbehoud van verkoop eigen woning: Hierbij wordt de koop ontbonden als de koper zijn eigen woning niet binnen een bepaalde periode kan verkopen.
  • Voorbehoud van bestemmingsplan: Hierbij wordt de koop ontbonden als blijkt dat de bestemming van de woning niet overeenkomt met de verwachtingen van de koper.
  • Voorbehoud van financiering voor verbouwing: Hierbij wordt de koop ontbonden als de koper geen financiering kan krijgen voor de verbouwing van de woning.
  • Voorbehoud van bodemgesteldheid: Hierbij wordt de koop ontbonden als uit een bodemonderzoek blijkt dat er verontreiniging of bodemverzakking aanwezig is op het perceel.
  • Voorbehoud van erfdienstbaarheden: Hierbij wordt de koop ontbonden als blijkt dat er erfdienstbaarheden op het perceel rusten die de koper niet accepteert.
  • Voorbehoud van vergunningen: Hierbij wordt de koop ontbonden als blijkt dat de benodigde vergunningen voor bijvoorbeeld een verbouwing niet verkregen kunnen worden.
  • Voorbehoud van energieprestatiecertificaat (EPC): Hierbij wordt de koop ontbonden als de woning niet voldoet aan de gestelde energieprestatie-eisen.


Je ziet dat een huis kopen of verkopen niet altijd makkelijk is.


Wil je hulp hebben met het verkopen van je huis en ben je na het lezen van dit alles toch aan het twijfelen of je niet beter een makelaar kunt inschakelen?

Dat snappen we. Het kan je immers meer opleveren dan het je kost en je hebt een stuk minder kopzorgen.

Bij onroerend goed geldt immers 'kleine fout, grote gevolgen'.


Bel ons gerust of vraag hier je gratis waardebepaling aan en we komen snel langs om alles eens samen te bespreken. Het verplicht tot niets. Je wordt er alleen maar wijzer van.


Wil je alvast weten wat een makelaar zo ongeveer kost?

https://www.quadenmakelaars.nl/wat-kost-een-makelaar


Misschien heb je juist wel hulp nodig bij het aankopen van een huis en vind je dat gevaarlijk om alleen te doen. Terecht denken wij. Zoals je hierboven leest kan er immers van alles spelen bij de verkoop van een huis en als je pech hebt dan kom je al snel in grote ellende terecht.

Ook dan kunt je bij ons terecht. Je hebt niet gelijk een dure aankoopmakelaar nodig hoor. Kijk maar eens op deze pagina waar wij je meer vertellen over de Gratis Aankoopcoach.


door Leon Quaden 24 mrt., 2024
NVM OPEN HUIZEN DAG ZATERDAG 26 APRIL 2024
door Leon Quaden 07 dec., 2023
Falligkeitsmitteilung
door Leon Quaden 04 dec., 2023
Vererbung und Haus.
door Leon Quaden 20 nov., 2023
Hoe hoog zijn de kosten koper in Duitsland?
door Leon Quaden 18 nov., 2023
Wat moet ik doen als ik in Duitsland wil bouwen?
door Leon Quaden 18 nov., 2023
Wat zijn de regels als je een overkapping aan je Duitse huis wilt bouwen?
door Leon Quaden 18 nov., 2023
Wonen IN Duitsland
door Leon Quaden 05 nov., 2023
Hoe krijg ik een starterslening in de gemeente Brussum en waar moet ik aan voldoen?
door Leon Quaden 24 okt., 2023
Hoe krijg ik een starterslening in de gemeente Stein en waar moet ik aan voldoen?
door Leon Quaden 24 okt., 2023
Hoe krijg je een starterslening?
Meer posts
Share by: