Internetmakelaar blijkt slechte onderhandelaar


De opbrengst van een huis kan 10 procent verschillen afhankelijk van de makelaar die het verkoopt. Waar moet je op letten als je een makelaar inschakelt?

Door de keuze voor een internetmakelaar lopen huizenverkopers gemiddeld meer dan 18.000 euro aan opbrengst mis. Dat blijkt uit onderzoek van de start-upmakelaarvergelijker DatHuis onder 150 makelaars.

Bij twee op de drie huizen krijgt de internetmakelaar er minder voor. Gemiddeld verkoopt de bestverkopende internetmakelaar een huis voor 5 procent minder dan de bestverkopende full service-makelaar. Ook de ervaring van de makelaar is volgens DatHuis van belang. Een makelaar met veel ervaring in een bepaalde wijk of prijsklasse verkoopt een huis voor 5 procent meer.

Welke makelaar je kiest, maakt dus veel uit voor de opbrengst. Maar hoe vind je nu een goede makelaar? Metro geeft een aantal tips.

1 ) Snel is niet altijd goed

Natuurlijk wil je snel van je huis af. En dus laat je je misschien verleiden door een makelaar die pocht over een korte verkoopperiode. Maar een snelle verkoop is niet altijd in jouw belang. „Voor een verkoopmakelaar is het lucratiever om een huis sneller en goedkoper te verkopen, dan trager en duurder. De makelaar ontvangt namelijk slechts een klein deel van de hogere verkoopprijs. Full service-makelaars houden huizen gemiddeld 28 procent langer in de verkoop dan internetmakelaars. Daarom loont het om voor een full service-makelaar te kiezen, in plaats van een internetmakelaar”, zegt directeur Joel Konijn van DatHuis.

2) Let op brancheorganisatie

Makelaars van de brancheorganisaties NVM, VBO of Vastgoedpro zijn geschoold en verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid. Bovendien mag je de overeenkomst, als je niet tevreden bent, opzeggen zonder schadevergoeding. Vaak moet je wel de gemaakte kosten vergoeden, zoals de advertentiekosten. Als een makelaar een percentage van het loon wil rekenen – dit worden vaak de intrekkingskosten genoemd - moeten daarover vooraf afspraken zijn gemaakt.Featured Posts