Bieden op een huis 3Vijf misverstanden over bieden op een huis

Er bestaan nogal wat misverstanden over bieden op een huis. We lichten er vijf voor je uit.

  • ‘Ik heb de vraagprijs geboden dus het huis is van mij’. Was het maar zo makkelijk. Besluit je de vraagprijs te bieden, of zelfs meer, dan is dit nog geen garantie voor succes. De verkoper mag zelf bepalen of hij jouw bod aanvaart of dat hij via zijn makelaar een tegenbod doet.

  • ‘Ik was de eerste!’ Bood jij als eerste van de geïnteresseerden op de woning en denk je dat je daarom meer kooprecht hebt? Helaas. De regel ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ geldt niet in de makelaardij.

  • ‘Ik ben in onderhandeling met de makelaar, maar hij heeft ineens nieuwe bezichtigingen gepland. Dat mag toch niet?’ Dat mag wel. Het staat de verkoper vrij om tijdens jullie onderhandeling nog andere gegadigden het huis te laten bezichtigen.

  • ‘De makelaar wil voor morgen 12.00 weten of ik akkoord ga met het tegenbod. Heb ik geen recht op drie dagen bedenktijd?’ Dat heb je inderdaad niet. Er bestaan geen wettelijke regels die bepalen hoeveel tijd je krijgt om op een bod te reageren. De makelaar kan, om het onderhandelingsproces te versnellen, een uiterste termijn aan het tegenbod verbinden.

  • ‘Een makelaar mag mij in de onderhandeling niet om mijn uiterste bod vragen’. Zoals gezegd mag een makelaar niet twee partijen tegen elkaar uitspelen. Ontvangt de makelaar een kansrijk bod van een ander, dan kan hij jou om een uiterst bod vragen. Als jouw uiterste bod lager is dan het bod van de andere geïnteresseerden, dan kan de makelaar de onderhandelingen met jou beëindigen.

Na het lezen van deze misverstanden is er één conclusie: er gelden maar weinig regels bij onderhandelingen met de makelaar. De verkoper en zijn makelaar bepalen zelf aan wie zij de woning verkopen en voor welke prijs. De enige spelregels die gelden zijn: makelaars mogen je niet uitspelen tegen een andere geïnteresseerde en makelaars mogen geen valse verwachtingen wekken.

#biedenopeenhuis #huiskopen #Huisverkopen

Featured Posts