In onze Blog berichten geven wij juridische info, tips, voorbeelden of juist een uitleg over allerhande kwesties op de woningmarkt.

Stelt u zich vragen als 'Wat is dat?' of 'Waar moet je rekening mee houden' of 'Hoe werkt....?', dan bent u hier aan het juiste adres.

Ontbindende voorwaarden.......

Een ontbindende voorwaarde is een clausule of voorwaarde die men kan stellen om een (koop-)overeenkomst te ontbinden in het geval aan een bepaalde voorwaarde niet kan worden voldaan. 

 

Ontbindende voorwaarde.

Wat is dat en waar moet je rekening mee houden?

Ontbindende voorwaarde

Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden zoals voorbehoud van financiering of bouwkeuring?

 

Hier moet je op letten en dit is het risico.

Iedereen die nu een huis zoekt, weet dat het op veel plekken in het land ellebogenwerk is op de woningmarkt. Staat een huis te koop, dan moet je snel toeslaan. Om kans te maken, is het dan verleidelijk om een bod te doen zonder ontbindende voorwaarden.

Wie een huis vindt, doet een bod en tekent daarna wellicht een voorlopige koopovereenkomst.

Daarna moet je meestal de financiering nog rond krijgen.

Ook weet je op het moment van bieden nog niet in welke staat de woning verkeert. Of je moet zelf nog een woning verkopen voordat je kunt verhuizen.

Je kunt dan bieden onder ontbindende voorwaarden die in de voorlopige koopovereenkomst worden opgenomen. Deze gelden voor een bepaalde termijn waarin je de tijd hebt om een hypotheek te regelen, om de woning te onderwerpen aan een bouwkundige keuring en eventueel je eigen woning te verkopen.

De termijn van het voorbehoud komt bovenop de wettelijke bedenktijd van drie dagen die na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst geldt.

 

Sluit je een voorlopige overeenkomst af zónder deze voorbehouden, dan kan dat je veel geld kosten.

 

Als je om een of andere reden van de koop afziet, betaal je alsnog 10 procent van de koopsom.

Met andere woorden: je hebt géén nieuw huis en bent toch duizenden euro’s armer.

Om die reden is het bijna logisch om wel onder ontbindende voorwaarden te bieden, maar die vlieger gaat voor velen niet op.

 

Ontbindende voorwaarden bij kopen huis

Al in 2012, toen de huizenmarkt nog in een diep dal zat en kopers keus zat hadden, had een kwart van de huizenkopers geen ontbindende voorwaarden opgenomen in de voorlopige koopovereenkomst, zo bleek uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder vijfduizend huiseigenaren.

Vanwege het financiële risico dat kopen zonder voorbehouden met zich meebrengt, heeft het ministerie samen met de woningbranche afgesproken dat het voorbehoud van financiering en de bouwkundige keuring standaard in het modelkoopcontract wordt opgenomen.

“Maar we hebben het idee dat de voorwaarden vaak worden doorgestreept”, zegt Hans André La Porte van Vereniging Eigen Huis. “Ontbindende voorwaarden moeten je gegund worden door de verkoper. In veel gevallen wil die geen onzekere periode tegemoet gaan en kiest deze voor een koper zonder voorbehouden.

 

 

 

Risk.jpg
huis met groen vinkje.jpg

Laten we de belangrijkste ontbindende voorwaarden eens onder de loep om te zien welke risico’s deze kunnen ondervangen.

1. Voorbehoud van financiering

Het voorbehoud van financiering is misschien wel de belangrijkste ontbindende voorwaarde die je kunt opnemen in de voorlopige koopovereenkomst. Wanneer je die tekent, moet je in veel gevallen de hypotheek nog rond krijgen.

Met dit voorbehoud kun je onder de koop uitkomen als de bank je onverhoopt geen geld verstrekt voor de woning. Hierbij moet je wel één of twee afwijzingen van geldverstrekkers overleggen.

 

Wil je per se een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan moet je dit in de bepaling opnemen.

 

Het voorbehoud van financiering geldt meestal voor de duur van zes tot acht weken. Houd de termijn van het financieringsvoorbehoud goed in de gaten. Een hypotheek afsluiten, van aanvraag tot definitief akkoord, kan vier tot acht weken duren. 

Je kunt tot op de dag voordat de termijn verloopt, mogelijkerwijs de ontbindende voorwaarden verlengen.

Dit zal wel altijd goedkeuring van de wederpartij nodig hebben.

Stel een verkoper heeft een andere koper achter de hand dan kan hij ervoor kiezen om de overeenkomst met jou te ontbinden en te verkopen aan een ander.

Ook kan het zomaar gebeuren dat de bank nog geen tijd heeft gehad om je dossier definitief te beoordelen en je niet eens een toezegging of afwijzing kan laten toekomen aan de wederpartij.

Probeer daarom altijd een zo lang mogelijk periode voor de ontbindende voorwaarde vast te leggen.

Krijg je namelijk niet tijdig een toezegging dan moet je in feite een afwijzing overleggen maar is deze dus ook niet verkrijgbaar bij je bank. Ze hebben immers nog niet naar je dossier gekeken.

Dan zit je vast aan het contract zonder de zekerheid dat je een hypotheek krijgt.

Maar beter is het om tien dagen van tevoren bij je hypotheekadviseur of geldverstrekker na te gaan of de hypotheek op tijd rondkomt, zodat je de verkoper tijdig kan waarschuwen. Ben je met de verkoper een nieuwe einddatum overeengekomen, bevestig die dan schriftelijk.

Houd er rekening mee dat verschillende zaken de hypotheekaanvraag kunnen vertragen: je hebt documenten niet goed aangeleverd, de verzekeraar eist een medisch onderzoek voor de overlijdensrisicoverzekering of intermediairs en geldverstrekkers moeten veel aanvragen verwerken. Het einde van het jaar is doorgaans een drukke periode omdat in het nieuwe jaar de hypotheekregels veranderen.

Krijg je de financiering niet rond, dan kun je onder de koopovereenkomst uitkomen als je dit binnen de termijn aangeeft. Let wel, je moet een beroep op financieringsvoorbehoud goed kunnen onderbouwen met een of meerdere afwijzingen van geldverstrekkers, die op grond van een correcte aanvraag zijn gedaan.

 

2. Bouwkundig voorbehoud

Je hebt met een horde andere huizenzoekers een huis bezichtigd en hebt een winnend bod uitgebracht. Hartstikke leuk, maar je weet niet welke verborgen gebreken het optrekje heeft.

Om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt, kun je een voorlopige koopovereenkomst afsluiten met een bouwkundig voorbehoud.

In de model koopovereenkomst spreek je met de verkoper een bedrag af wat het herstellen van achterstallig onderhoud en gebreken mag kosten, bijvoorbeeld 5000 euro of een percentage van de koopsom. 

Het gaat hierbij om zaken die noodzakelijk zijn om direct te herstellen.

Blijkt uit het bouwkundig rapport dat de kosten voor herstel hoger zijn dan het afgesproken bedrag, dan kun je de overeenkomst ontbinden. Dit kan ook als de bouwkundige specialistisch onderzoek aanbeveelt, bijvoorbeeld bij een vermoeden van asbest. Doe je een beroep op het bouwkundig voorbehoud, dan moet je het bouwkundig rapport overleggen.

Overigens zijn er wel mogelijkheden om de woning te checken zonder bouwkundig voorbehoud. Je kunt bijvoorbeeld de woning aan een keuring te onderwerpen vóórdat je de voorlopige koopovereenkomst tekent. Daarmee loop je wel het risico dat de woning ondertussen naar een ander gaat. Het is ook mogelijk om de keuring uit te laten voeren binnen de drie dagen wettelijke bedenktijd na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst.

Het kan zijn dat je van een bouwkundig voorbehoud afziet, omdat de verkoper jou dat niet gunt of omdat je het zelf niet nodig vindt. In dat geval moet je zelf je ogen én je neus open houden tijdens de bezichtiging,

 

"Is er een luik naar de kruipruimte? Steek je neus erin. Ruik je champignons? Dan is er negen van de tien keer een vochtprobleem.

 

Vraag altijd vragen naar de fundering, het dak, de kruipruimte, de kozijnen en de gevel. Daar zitten de duurste gebreken. Lekkend dak: 6000 euro.

3. Voorbehoud van verkoop eigen woning

Je hebt je droomhuis gevonden maar moet je huidige woning nog verkopen.

In dat geval kun je de voorlopige koopovereenkomst afsluiten onder voorbehoud van verkoop eigen woning. Hiermee maak je de koop van het nieuwe huis afhankelijk van de verkoop van je huidige woning.

In de NVM No Risk-clausule die voor deze ontbindende voorwaarde vaak wordt gebruikt, geldt dat de verkoper het huis aan een andere koper mag gunnen zolang jij niet overgaat tot koop.  Als de verkoper inderdaad een nieuwe koper vindt, dan moet hij jou voor de keuze stellen: of je laat de transactie doorgaan zonder dat je huidige woning is verkocht, of je ontbindt de voorlopige overeenkomst.

Ga je door met de koop dan moet je de overeenkomst binnen twee werkdagen onvoorwaardelijk maken. Je neemt dan afstand van de ontbindende voorwaarden. Maak je geen keuze of kies je voor ontbinden, dan gaat dit huis aan je neus voorbij en kan de verkoper zakendoen met de nieuwe koper.

Over de termijn van dit voorbehoud moeten jij en de verkoper afspraken maken. Volgens de makelaarsvereniging NVM is 6 maanden niet ongebruikelijk.

Geen voorbehoud kan 10 procent van de koopsom kosten

Zoals gezegd is het in de huidige krappe huizenmarkt maar de vraag of verkopers jou ontbindende voorwaarden gunnen. Wil je de koop dan toch doorzetten, bedenk dan dat dit 10 procent of meer van de koopsom kan kosten.

Dit bedrag is een waarborgsom die de verkoper beschermt tegen kopers die op het laatste moment van de koop afzien, een soort aanbetaling die door de notaris wordt beheerd totdat de koop rond is. Omdat de meeste mensen dit bedrag niet in hun achterzak hebben, wordt de waarborgsom vaak geregeld via een bankgarantie.

De bank staat dan garant voor betaling van de waarborgsom als jij deze uiteindelijk niet betaalt. Meestal rekenen banken hier geld voor. Dat maakt het misschien interessant om de waarborgsom zelf op te hoesten.

Zie je af van de koop zonder ontbindende voorwaarden, dan gaat de waarborgsom naar de verkoper en ben je de aanbetaling dus kwijt. Heeft de bank een garantie afgegeven, dan heb je een schuld bij de bank die je op de een of andere manier zult moeten terugbetalen.

Ook kan de verkoper verdere schadevergoeding eisen. Stel hij moet de woning opeens voor minder geld verkopen. Dan zou de waarborgsom nog wel eens te min kunnen zijn.

We hebben nog iets dat je misschien wel wilt weten

Hoe simpel anders denken Meer Geld Oplevert......

Opeens hadden we het gevonden!

Tijdens één van onze maandelijks teamvergaderingen waren we weer eens op zoek naar een systeem waarmee we meer geld konden halen uit de verkoop van jouw huis in Susteren. 

Wat is nu de grote truc om te zorgen dat een huis gewoon meer oplevert?

Zo stelden wij ons telkenmale de vraag. 

Al jaren buigen marketing-experts zich over deze vraag en het hield ons ook inmiddels al jaren bezig.

En..., deze keer vonden we het antwoord. Door eerst heel eenvoudig anders te denken.

Dat werd de basis voor onze BestSeller Methode.

Het begint allemaal met het stellen van de juiste vraag.

Wil jij weten wat die vraag is?

Maak dan snel een afspraak voor een Gratis Waardebepaling van jouw huis en misschien krijg jij ook wel tot 18.000 euro meer voor je woning. 

Experts in 046 | 0475 en Duitsland

© 2018 copyright Quaden Makelaars by Leon

046 - 30 200 30  |  info@quadenmakelaars.nl | www.quadenmakelaars.nl